Home
Dieta jesienna
Kiedy nadchodzi jesień, warto zastanowić się nad wprowadzeniem drobnych zmian do swojej diety. Wiadomo, że należy trzymać się swoich podstaw i dbać o to, aby nasze jedzenie było dobre jakościowo, ale zawsze można wdrożyć kilka zmian, które sprawią, że nasze posiłki nabiorą innego wymiaru.
Jedną z bardziej znanych zasad odżywiania jest ta, aby korzystać z produktów dostępnych sezonowo, najlepiej jeszcze naszych lokalnych, żeby mieć pewność że są świeże, a ich transport nie trwał kilku tygodni, co jak możemy sobie zdawać sprawę, znacząco wpływa na jakość żywności.
Jesienią w sklepach zaczyna królować dynia, w różnych odmianach, każdy może wybrać coś idealnego dla siebie. Dynia jest zarówno lekkostrawna jak i nisko kaloryczna dzięki czemu idealnie sprawdzi się do jesiennych potraw. Można ją serwować na niezliczoną ilość sposobów. Jest świetna na przykład jako baza do zup krem, które szczególnie jesienią są przez nas chętnie wybierane ze względu na właściwości rozgrzewające, duża ilość imbiru i cynamonu i możemy sobie zapewnić przyjemny ciepły posiłek.
Dodatkowo może się nadać jako puree do mięs, dzięki czemu nie tylko uzupełni nasz obiad, ale również doda pięknego koloru na talerzu, który zachęci do jedzenia nawet największych niejadków. Co więcej, dynia może być również naszą bazą do ciast, nawet tych bezglutenowych. Można z niej wyczarować piękne i gładkie brownie, którego nie da się odróżnić na pierwszy rzut oka od tego tradycyjnego.
Można ją też piklować, na słodko, czy na słono, to już kwestia naszych preferencji i kubków smakowych. Jak widać, jest to jeden owoc, który daje nam szereg kulinarnych możliwości. Wystarczy tylko spróbować, a jeśli nasza baza żywieniowa jest odpowiednia, to tym bardziej powinniśmy próbować nowych warzyw oraz owoców, które umożliwią nam wprowadzenie różnorodności do naszej kuchni. Dlatego warto korzystać, dopóki jest dostępna i to w tak różnych odmianach i rozmiarach.
- Odsłon: 105